1. Pas op voor verdachte mails
Bestrijd phishing door uiterst waakzaam te blijven bij het controleren van uw e-mails. Wees op uw hoede voor eventuele links in uw e-mails, vermijd het openen van bijlagen, tenzij dit absoluut noodzakelijk is en onthoud dat een legitieme bank nooit zal vragen om uw volledige wachtwoord, TAN, PIN of andere inloggegevens.
2. Gebruik twee-staps verificatie (2FA)
2FA biedt een extra beveiligingslaag doordat u naast uw normale gebruikersnaam en wachtwoord een unieke code moet invoeren. Veel banken bieden tegenwoordig 2FA aan in de vorm van een klein apparaat, dat een nieuwe code genereert die u telkens bij het inloggen moet invoeren. Houd er rekening mee dat sms-berichten 2FA geen waterdichte oplossing is en relatief gemakkelijk kan worden gekaapt.
3. Houd uw software up-to-date
Veel aanvallen zijn afhankelijk van het kunnen misbruiken van beveiligingslekken in een stukje software. Om deze kwetsbaarheden te verhelpen, geven ontwikkelaars updates vrij die de beveiliging van hun applicatie ondersteunen. Minimaliseer het risico om het slachtoffer te worden van een bankaanval door uw software altijd up-to-date te houden en waar mogelijk automatische updates in te schakelen.
4. Voer geen gevoelige informatie in op open WiFi netwerken
Publieke wifi is de laatste jaren steeds toegankelijker geworden, maar dat betekent niet dat het vertrouwd moet worden. Veel openbare Wi-Fi-netwerken zijn niet-versleuteld en onbeveiligd en degenen die verbinding met ze maken, zijn een gemakkelijke prooi voor man-in-the-middle-aanvallen. Bovendien zijn er weinig manieren om te weten of u daadwerkelijk verbinding maakt met een frauduleuze hotspot (een gratis openbaar netwerk dat is opgezet door een aanvaller om toegang te krijgen tot uw persoonlijke gegevens). Nooit uw bankreferenties invoeren op openbare Wi-Fi; wacht in plaats daarvoor tot u thuiskomt op uw privé-netwerk, gebruik uw mobiele gegevensnetwerk of investeer in een VPN-service.
5. Schakel accountmeldingen in
Veel banken bieden u de mogelijkheid om meldingen in te schakelen die u waarschuwen wanneer bepaalde activiteiten in uw account plaatsvinden. U kunt dit bijvoorbeeld instellen om een tekst te ontvangen als een bepaald geldbedrag wordt ingetrokken of als het geld in uw account een bepaalde drempel bereikt. Accountmeldingen zullen bank-aanvallen niet actief voorkomen, maar ze kunnen u helpen om snel verdachte activiteiten te detecteren en u een voorsprong te geven bij het stoppen van de aanval.
6. Gebruik sterke wachtwoorden
Aanvallers stelen niet altijd je wachtwoorden, maar soms raden ze het door te gokken. U kunt het risico van brute force-aanvallen, woordenboekaanvallen en eenvoudige gokaanvallen verminderen door een lang, uniek en willekeurig wachtwoord te kiezen. Gebruik bijvoorbeeld een wachtwoord kluis zoals die van LastPass. Deze is gratis en maakt moeilijke wachtwoorden en slaat ze veilig voor u op. Vergeet nooit meer je wachtwoorden!
7. Houd rekening met mobiele aanvallen
Het is belangrijk om te onthouden dat mobiele apparaten niet immuun zijn voor malware en andere soorten bankaanvallen. Gebruik daarom altijd de mobiele app van uw bank, want apps zijn doorgaans veiliger dan mobiele browsers. Mobiele apparaten zijn ook gevoeliger voor diefstal dan pc's, dus zorg ervoor dat u uw apparaat beveiligt met een wachtwoord, pincode of vingerafdruk om het voor dieven moeilijker te maken om toegang te krijgen tot uw gegevens. Voor de ultieme beveiligingslaag kunt u overwegen te investeren in een bewezen mobiele beveiligingssoftware.
8. Investeer in een betrouwbare computerbeveiliging
En last but not least, een van de meest effectieve manieren om uw bankrekening te beschermen tegen digitale aanvallen, is door te investeren in betrouwbare antivirus- en antimalwaresoftware. Een goed product kan mogelijke bedreigingen identificeren en tegenhouden lang voordat ze wijzigingen in uw systeem kunnen aanbrengen die uw bankreferenties en andere gevoelige informatie in gevaar kunnen brengen. Voor een lichtgewicht oplossing die een hoge mate van bescherming biedt tegen zowel bekende als onbekende bedreigingen, kun je een gratis proefversie van Emsisoft Anti-Malware downloaden. Onze primaire beveiliging!
😴 phoe, dat was veel leeswerk, maar dit kan je zeker helpen om jezelf beter te beschermen tegen criminelen!🤩
Bellen
klantenservice@pcreset.nl
KvK: 58147721
BTW: NL852896542B01